Toril B. Kåven presidentkandidat


Toril Bakken Kåven ble valgt til Nordkalottfolkets leder, og presidentkandidat under kalottmøtet (årsmøtet) i februar 2017. Kåven initierte og jobbet frem Nordkalottfolket som liste til Sametingsvalget i 2005, den gang under navnet Finnmarkslista. Hun var også eneste sametingsrepresentant frem til 2013. Fra 2013-2017 har Nordkalottfolket hatt 3 representanter, og i 2016 gjorde vi alvor av å stifte Nordkalottfolket som politisk organisasjon.

- Det er med største ydmykhet jeg takker for tilliten. Personlig er dette stort, og samtidig ærefult og skummelt: Nordkalottfolket har vært min «baby» som har tatt masse tid i mange år - nå er vi over i en fase hvor det har kommet nye dyktige folk til, og vi skal i fellesskap gå veien fremover. Vi har aldri tidligere utnevnt noen presidentkandidat, fordi vi har vært så liten at det har vært urealistisk uansett, sier Kåven. Så, at vi nå utnevner en, er et uttrykk for at vi vokser og har ambisjoner. For øvrig skulle jeg ønske det ikke ble president fremover, men Sametingets ordfører, siden vi ønsker å få innført formannskapsmodellen. Det er skummelt å ha sluppet «babyen» ut på egne ben – og blir utrolig spennende å se hvor Nordkalottfolket er om 10 år.

Jeg har ikke utpekt noen spesielle fanesaker som skal løftes opp, men det kommer nok. For oss har likeverdighet internt i den samiske befolkningen, samt likeverdighet mellom samer, kvener og nordmenn, alltid vært viktig. Og vi er også opptatt av primærnæringene må styrkes om den samiske kulturen skal overleve, fortsetter hun.

- Vi vokser stadig, og vi har fått en del henvendelser på folk som ønsker å stemme på oss. Det er derfor med spenning vi nå jobber for å få lister i flere valgkretser. Vi vil stille liste i to nye kretser i år, både i Avjovarre og Gaisi-kretsen. I tillegg stiller vi i Nordre, og Sørnorge valgkrets. Vi er godt i gang å få masse dyktige folk med oss – med bred spekter av erfaring. Her er flere bønder, fiskere, studenter, lærere, kontorister, folk i lederstillinger, ingeniører, kulturfolk, ja, et utrolig spekter! Det er en unik kompetanse som blir satt sammen i disse dager, og jeg ser frem til å presentere folkene vi har fått til hver liste.

Annerledes valgkamp

- Når det gjelder markedsføring, så har vi i stor grad valgt en annen vei enn de andre partiene. Vi har ikke drevet aktive kampanjer for å få folk til å stemme på oss. Vi har mer tenkt at vårt langsiktige arbeid viser folk hva vi står for. Og så forutsetter vi at folk kan tenke selv, og stemmer på oss fordi vi faktisk forsøker har en annerledes stemme som jobber for økt anerkjennelse av primærnæringer og samisk kultur, og ikke minst – leter etter effektive og gode måter å utøve politikk på. Å ha stand ute i gatene, er ikke vår greie, for å si det sånn. Helt ærlig, så syns jeg det er vanskelig å hevde at vi er de eneste rette å stemme på – man skal ha respekt for at noen stemmer på andre partier også. Når det er sagt, så er jeg ikke tvil om at hvis vår politikk hadde fått mer gjennomslag, ville flere vært positiv til samepolitikken, og vi ville fått mer gjennomslag, både ute hos folk og hos myndighetene. Men, der er det sikkert de som mener noe annet, smiler Kåven. Om det er smart å tenke så annerledes i valgkampen, vet vi jo ikke – men vi økte i aller fall fra en til tre representanter ved forrige valg.

De nærmeste dagene skal vi først og fremst gjøre siste innspurt i å få alle valglistene på plass. Deretter er det å finpusse et arbeidsprogram for neste periode. Hva som ellers blir av valgarbeid, får vi bestemme i fellesskap.

Nyvalgt styre hos Nordkalottfolket:

Toril B. Kåven, Alta (leder)

Knut Kristiansen, Porsanger (nestleder)

Kjellrun Wilhelmsen, Drammen

Kjetil Romsdal, Alta

Nora Ollila, Tromsø

Fylkestinget 2019-2023

Kontakt oss gjerne: 

Epost:

nordkalottfolket@gmail.com

Leder: 

Toril Bakken Kåven, mobil 92 86 86 70

1. nestleder: 

Kjellrun Wilihelmsen, mobil 41 49 92 37

2. nestleder: 

Roar Olsen, mobil 91 33 45 60

1. Toril Bakken Kåven, Alta

Vararepresentanter: 

1   Magne Ek, Alta 

2  Roar Olsen, Nordreisa

3  Lasse-Håvard Lyngmo, Svensby, Lyngen

4  Nora Marie Ollila, Tromsø

Sametinget 2017-2021

Valgt inn på Sametinget: 

1. Toril Bakken Kåven, 1968

2. Kjellrun Wilhelmsen, 1967

Vararepresentanter: 

Siw Line Thomassen, 1971

Klemet Mikkel Buljo, 1973

Kjetil Romsdal, 1958

Britt Irene Salamonsen, 1967

  • Facebook Social Icon

Copyright © Nordkalottfolket