Vi utgjør en forskjell


Kan Nordkalottfolket utgjøre en forskjell til fylkestingsvalget i Troms og Finnmark, spør mange. Vi mener definitivt ja. Det er tre gode grunner til det: vi har ingen erfaring med fylkespolitikk, vi har alle farger i vår politikk, og vi kjemper kun for de beste løsninger for nord.

Vi tror dette kan utgjøre en forskjell i fylkespolitikken. Samtidig vet vi at endringer tar tid. Politikken trenger nye stemmer, og vi i nord trenger mindre politikerforakt, og mer tro på at vi kan styre sjøl. Det ønsker Nordkalottfolket å bidra med! Hør bare her:

Blant de 10 første på listen vår, er det 10 fleska nye fylkespolitikere. Kun et fåtall av oss har politisk erfaring fra Sametinget, hvor næring og mer likeverdighet mellom ulike kulturer har vært viktig. Og Det gir nye øyne, nye innspill, og ingen er oppvokst i en hundreårig partikultur hvor man har fått utvikle et eget «jungelspråk» som vanlige dødelige ikke forstår. INGEN partier har så mange nye politikere med – og er det noe vi trenger i nord, er det nye folk i politikken.

I tillegg er hele vårt parti ungt, og vi forsøker å rive oss løs fra gamle tankemønstre om hvordan man skal jobbe på fylkestinget. Kjenner du for eksempel andre partier som har vedtektsfestet at surpomper og kranglefanter kan finne annen plass å boltre seg – og at humor og glede skal være del av grunnleggende verdi?

Vi er nordmenn, samer og kvener i skjønn forening, og er bevisst på det. Vi har en ting felles – vi vil bare det beste for nord. Vi opplever å bli tatt på alvor når vi snakker med rikspolitikere. Nettopp fordi vi er «partiløs» ifølge dem, det er enklere å høre på oss, enn på en politisk fiende. Vi har meninger som både er blå, grønn, og ganske så rød. Alle farger. Sånn er det å være nordfra. Om du er ærlig med seg selv – er ikke det slik for deg også? Mange i nord ønsker liberalisering av motorferdsel – det gjør vi også! Og mange i nord ønsker oppdrett inn i lukkede anlegg – det gjør vi også. Og mange av oss vil ha tog til nord, vi vil ha en sterk offentlig instans som sørger for fellesgoder – og vi vil ikke ha bompenger. Vi vil greie opp i eget avfall, og ta vare på regionen våres sjøl. Det må da være helt suverent for oss vanlige folk fra nord?

Vi tror de fleste er enige med oss – men folk er så vant til bare å «få» et fåtall av disse sakene, fordi de får ikke noe annet fra de tradisjonelle partiene. De skal jo ivareta alle landsdeler og byer som er større enn hele fylker hos oss. Deres fanesaker er hentet fra en verden som har løpt fra oss, bygd opp i en tid da enten «arbeid til alle» eller «la alt være som det alltid har vært» eller kanskje «miljø for alle penga» eller «protester mot alt og liberaliser alt». Disse parolene passer ikke spesielt godt i vår tid, og i en region med kalde somre og lange vintre, enorme avstander, med havet og store landområder som bærende ressurs og med sterkt press, med trekulturelt møte over århundrer, og med en fandenivoldsk overlevelseshumor.

I den grad du også ønsker nye tanker, nye folk og mer nordkalottsk humor, glede, fandenivoldskhet og kjøkkenbordspolitikk – så har du en ting å gjøre: stem Nordkalottfolket inn på fylkestinget.

Fylkestinget 2019-2023

Kontakt oss gjerne: 

Epost:

nordkalottfolket@gmail.com

Leder: 

Toril Bakken Kåven, mobil 92 86 86 70

1. nestleder: 

Kjellrun Wilihelmsen, mobil 41 49 92 37

2. nestleder: 

Roar Olsen, mobil 91 33 45 60

1. Toril Bakken Kåven, Alta

Vararepresentanter: 

1   Magne Ek, Alta 

2  Roar Olsen, Nordreisa

3  Lasse-Håvard Lyngmo, Svensby, Lyngen

4  Nora Marie Ollila, Tromsø

Sametinget 2017-2021

Valgt inn på Sametinget: 

1. Toril Bakken Kåven, 1968

2. Kjellrun Wilhelmsen, 1967

Vararepresentanter: 

Siw Line Thomassen, 1971

Klemet Mikkel Buljo, 1973

Kjetil Romsdal, 1958

Britt Irene Salamonsen, 1967

  • Facebook Social Icon

Copyright © Nordkalottfolket