Jeg kjenner ingen villmark


Her står jeg på vidda. Det er vann, myrer, risvidder og rabber så langt øyet kan se. Er det villmark? NEI - det er utmark! Det er mitt nærområde. I mitt nærområde vet jeg hvor mange kilo multebær det er på gode år. Og her er svært mye blåbær og krøkebær. Vannene har fantastisk kvalitet på røye og ørret. Andre har masse gjedde og harr. Og her er mange av de urtene som brukes til næring. Her flytter reinflokker forbi, og jeg vet om generasjoners bruk, hvor man har levd i tett samspill med naturen. Vi kjenner stiene, veiene og har levd, jobbet, plagdes og gledet oss her. Vi mennesker er en del av naturen, og skal ikke holdes utenfor. Det folk andre steder kaller villmark, er utmark for oss i nord. Vi bør nekte å bruke ordet villmark - det er en måte å radere vekk vår nedarvede utmarkshøsting. Vårt verdensbilde er det viktigste vi har, og vi må ikke la forvaltningen og folk i sør bestemme hva som er viktig for oss.

Mange har sine nærområder, hele Troms og Finnmark er fylt opp av denne utmarka, som staten gjennom sørnorsk forvaltning forsøker å rane fra oss. Den har vært viktig for alle nordmenn, kvener og samer i nord - i all tid.

Skal vi NOENGANG klare å få bukt med dette misforholdet og ta den stolte kulturen vår tilbake, så er det nå. Stem Nordkalottfolket inn på Fylkestinget, og vi kommer til å jobbe for å få utmarka tilgjengelig for folk igjen. På lik linje med andre gørrviktige deler av kulturen våres, som rorbua, fisken, kysten, fortellerkunsten, joiken og humoren. Uten alt dette, overlever ikke nordboera. Hjelp oss å få frem dette budskapet ved å dele innlegget til alle du kjenner.

Fylkestinget 2019-2023

Kontakt oss gjerne: 

Epost:

nordkalottfolket@gmail.com

Leder: 

Toril Bakken Kåven, mobil 92 86 86 70

1. nestleder: 

Kjellrun Wilihelmsen, mobil 41 49 92 37

2. nestleder: 

Roar Olsen, mobil 91 33 45 60

1. Toril Bakken Kåven, Alta

Vararepresentanter: 

1   Magne Ek, Alta 

2  Roar Olsen, Nordreisa

3  Lasse-Håvard Lyngmo, Svensby, Lyngen

4  Nora Marie Ollila, Tromsø

Sametinget 2017-2021

Valgt inn på Sametinget: 

1. Toril Bakken Kåven, 1968

2. Kjellrun Wilhelmsen, 1967

Vararepresentanter: 

Siw Line Thomassen, 1971

Klemet Mikkel Buljo, 1973

Kjetil Romsdal, 1958

Britt Irene Salamonsen, 1967

  • Facebook Social Icon

Copyright © Nordkalottfolket